Blogi - JTT Power Oy https://www.jttpower.fi/blogi/ Sähköistää elämäsi Mon, 21 May 2018 11:03:23 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.4 https://www.jttpower.fi/wp-content/uploads/2017/04/cropped-jtt-power-logo-145x145.png Blogi - JTT Power Oy https://www.jttpower.fi/blogi/ 32 32 Mitä kannattaa huomioida sähköurakoitsijaa valittaessa? https://www.jttpower.fi/blogi/mita-kannattaa-huomioida-sahkourakoitsijaa-valittaessa/ Mon, 21 May 2018 11:03:23 +0000 http://www.jttpower.fi/?p=718 Parhaimmillaan yhteistyö sähköurakoitsijan kanssa sujuu kuin tanssi. Hyvän kumppanin kanssa aikataulut pitävät, työn jälki on priimaa ja yhteydenpitokin luistaa. Valitettavasti toisenlaisiakin tapauksia on olemassa. Tässä blogiartikkelissa kerromme muutaman vinkin näiden karikoiden välttämiseen.

The post Mitä kannattaa huomioida sähköurakoitsijaa valittaessa? appeared first on JTT Power Oy.

]]>
 

Parhaimmillaan yhteistyö sähköurakoitsijan kanssa sujuu kuin tanssi. Hyvän kumppanin kanssa aikataulut pitävät, työn jälki on priimaa ja yhteydenpitokin luistaa. Valitettavasti toisenlaisiakin tapauksia on olemassa. Tässä blogiartikkelissa kerromme muutaman vinkin näiden karikoiden välttämiseen.

 

Sähköurakoitsijoiden välillä on eroja

Lain mukaan sähkötöiden tekeminen edellyttää sähköurakointioikeuksia. Pelkät sähköurakointioikeudet eivät kuitenkaan ole tae onnistuneesta projektista.

Sähköurakoitsijoiden välillä voi merkittäviäkin eroja, minkä vuoksi urakoitsijan valintaan kannattaakin panostaa. Sähköurakoitsijaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti urakoitsijan luotettavuuteen, projektin kokonaishintaan, työn suunnitteluun ja tarjouksen kattavuuteen.

1. Sähköurakoitsijan pitää olla luotettava

Kuten niin monessa muussakin asiassa, luottamus on sähkötöissä erittäin tärkeää. Asiakkaan pitää pystyä luottamaan työn laatuun, mutta myös siihen, että yritys toimii yleisten pelisääntöjen mukaan. Luotettavan kumppanin kanssa vältytään ylimääräiseltä hämmingiltä ja viivästyksiltä.

Sähköurakoitsijan luotettavuutta kartoitettaessa kannattaa ihan ensimmäisenä tarkistaa, että yrityksen nimi löytyy Tukesin rekisteröityjen toiminnanharjoittajien listasta ja että sillä on oikeus tehdä sähköasennustöitä ja sähkölaitekorjauksia.

Lisäksi sähköurakoitsijan luotettavuudesta kertoo se, että kaikki tilaajavastuun mukaiset dokumentit ovat kunnossa. Se, että sähköurakoitsijan verkkosivuilta löytyy vihreä Luotettava Kumppani -logo, on yksi tapa varmistaa, että tilaajavastuu on kunnossa. Verkkosivuilla surffaillessa on hyvä samalla myös tutustua sähköurakoitsijan toteuttamiin töihin ja referensseihin.

2. Kokonaishinta on tuntihintaa tärkeämpi

Monesti työn tilaaja kysyy sähköurakoitsijalta ihan ensimmäisenä tuntihintaa. Tämä on kuitenkin tietyllä tapaa väärä tapa lähestyä koko asiaa, sillä tuntihinta ei todellakaan kerro koko totuutta kustannuksista. Tuntihinnan sijaan kannattaisikin pyrkiä hahmottamaan urakan kokonaishintaa, joka koostuu huolellisesta suunnittelusta, laadukkaasta asennustyöstä ja oikeista laite- sekä tuotevalinnoista.

Jos homma tehdään kerralla kunnolla niin, että tilan käyttäjien toiveet ja tarpeet on huomioitu, kestää tehty työ aikaa paljon paremmin ja rahaa ei jatkossa uppoa kalliisiin muutostöihin. Sen sijaan hutiloiden tehty pika-asennus saattaa tulla loppujen lopuksi maksamaan moninkertaisesti luvattuun verrattuna. Käytännössä siis hinnan osalta tulisi miettiä pelkkien asennuskustannusten sijaan myös käyttökustannuksia ja pidemmän aikavälin kustannuksia.

3. Hyvä suunnittelu kertoo laadusta

Sähköurakoitsijaa valittaessa kannattaa pyrkiä selvittämään, että millainen on urakoitsijan suunnitteluprosessi ja miten sitä on avattu tarjouksessa.

Kuten edellä jo totesimme, hyvän suunnittelun avulla toteutus vastaa parhaalla tavalla loppukäyttäjän tarpeita ja raskaille muutostöille ei jatkossa ole tarvetta. Jos tarjouksessa on esitetty vain yksi könttähinta koko projektille ilman erittelyjä mm. suunnittelun osuudesta, voi käydä niin, että suunnittelu ja sitä kautta käytettävyys kärsivät huomattavasti. Jos sen sijaan suunnittelulle on varattu oma osansa työstä, on edellytykset onnistuneelle projektille huomattavasti paremmat.

4. Tarjouksesta pitää selvitä tehtävät työt

Monestihan päätös sähköurakoitsijasta tehdään viime kädessä tarjousten perusteella. Työn tilaajan on kuitenkin syytä panostaa sen verran tarjouspyyntöihin, että sähköurakoitsijoilta saatavat tarjoukset ovat mahdollisimman vertailukelpoisia.

Tarjouspyynnössä kannattaa pyytää urakoitsijaa erittelemään kustannukset esimerkiksi suunnittelun, asennustyön ja käytettävien sähkötuotteiden osalta. Kokonaan uutta rakennettaessa kannattaa aina teettää sähkösuunnitelma, sillä sen pohjalta tehdyt tarjoukset ovat varmasti vertailukelpoisia. Ja vaikka se nyt jokseenkin itsestäänselvä asia onkin, kannattaa tarjous tietenkin aina pyytää kirjallisena.

Yhteenveto

Sähköurakoitsijoiden välillä on siis olemassa eroja ja jos haluaa juuri sen oman projektinsa onnistuvan parhaalla mahdollisella tavalla, kannattaa huomioida yllä esitetyt kohdat urakoitsijaa valittaessa. Huolellinen valintaprosessi maksaa kyllä itsensä takaisin siinä, että vältytään ylimääräisiltä muutostöiltä ja projekti sujuu vaivattomasti.

Sähkötöitä edessä?
Tarvitsetko tarjouksen tuleville sähkötöillesi? Jätä yhteystietosi kätevästi verkkolomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

The post Mitä kannattaa huomioida sähköurakoitsijaa valittaessa? appeared first on JTT Power Oy.

]]>
Mistä on tehty laadukas maastosuunnittelu? https://www.jttpower.fi/blogi/mista-tehty-laadukas-maastosuunnittelu/ Thu, 22 Mar 2018 06:48:06 +0000 http://www.jttpower.fi/?p=705 Maastosuunnittelu on olennainen osa niin ilmajohto- kuin maakaapeliverkonkin rakentamista. Onnistunut maastosuunnittelu säästää kustannuksia ja pitää maanomistajat, sähköverkkoyhtiöt sekä viranomaiset tyytyväisinä.

The post Mistä on tehty laadukas maastosuunnittelu? appeared first on JTT Power Oy.

]]>
 

Maastosuunnittelu on olennainen osa niin ilmajohto- kuin maakaapeliverkonkin rakentamista. Onnistunut maastosuunnittelu säästää kustannuksia ja pitää maanomistajat, sähköverkkoyhtiöt sekä viranomaiset tyytyväisinä.

 

Tavoitteena toimiva sähköverkko

Kuvitellaanpa tilanne, jossa sähköverkkoyhtiö haluaa rakentaa maaseudulle uutta maakaapeliverkkoa korvaamaan vanhaa ilmajohtoverkkoa. Kaikki alkaa siitä, kun sähköyhtiö tekee kohdealueelle sähköteknisen suunnitelman, jossa uudet sähkökaapelit, muuntamot ja muut verkon komponentit sijoitetaan ja mitoitetaan niin, että sähköverkko toimii kuten pitää. Teoriassa maakaapeliverkko olisi tämän jälkeen vain rakentamista vaille valmis. Koska sähköverkon rakentaminen koskettaa kuitenkin sähköverkkoyhtiön lisäksi muun muassa maanomistajia, kuntia ja viranomaisia, ei asia käytännössä koskaan etene näin suoraviivaisesti.

Ennen kuin sähkötekninen suunnitelma voidaan laittaa käytäntöön, tarvitaan välivaihe, jossa sähköverkkoyhtiön laatima sähkötekninen suunnitelma mukautetaan vastaamaan todellista maastoa ja eri osapuolten toiveita sekä vaatimuksia. Tämä tärkeä välivaihe on nimeltään maastosuunnittelu.

Maastosuunnittelu on tärkeä osa maakaapeliverkon rakentamista.
Maastosuunnittelu on tärkeä osa maakaapeliverkon rakentamista.

 

Laadukas maastosuunnittelu on taitolaji

Laadukkaasti toteutettuna maastosuunnittelu säästää kustannuksia ja pitää kaikki mukana olevat osapuolet tyytyväisinä. Maastosuunnittelu ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista. Kuten Elenia Oy:n jakeluverkon urakoiden kilpailuttamisesta vastaava rakennuttaja Jukka Lehtonen toteaa sivuiltamme löytyvässä asiakastarinassa: ”Maastosuunnittelu on vaativa ja tärkeä työvaihe, jossa pienillä asioilla voi pilata paljon. Se on taitolaji, joka ei kaikilta luonnistu.”

Me JTT Powerilla olemme jo vuosien ajan toteuttaneet tätä taitolajia ja uskomme tietävämme siitä yhtä jos toista. Meidän näkemyksemme mukaan laadukas maastosuunnittelu koostuu seuraavista aineksista.

1. Esiselvityksen kattavuus

Ennen kuin sähköverkon rakentaminen maastosuunnitelman mukaisesti voidaan aloittaa, pitää toteuttamiseen saada lupa viranomaisilta. Pahimmillaan suunnitelman läpimenoajat voivat olla jopa kuukausia, mutta aikatauluun on onneksi mahdollista vaikuttaa antamalla päättävälle viranomaiselle riittävästi tietoa päätöksentekoa varten.

Kattavaan esiselvitykseen sisältyy mm. kohteen nykyisten kaapeleiden ja maaperän tilan läpikäynti sekä maanomistajien ja muiden osapuolten lausunnot. Tarkoituksena on siis tarjota viranomaiskäsittelyä varten kaikki tarvittava tieto rakennuskohteen nykytilasta ja muutosten vaikutuksista. Kun kaikki tarpeellinen tieto on koottuna selkeästi yhteen dokumenttiin, säästyy viranomainen ylimääräisiltä selvittelyiltä, jotka väistämättä venyttäisivät lupakäsittelyä ja rakentamisen aloittamista.

2. Ihmissuhde- ja neuvottelutaidot

Maastosuunnittelu on aina eräänlaista luovimista verkonhaltijan, maanomistajan, kunnan ja viranomaisten toiveiden ja vaatimusten ristiaallokossa. Monesti voi käydä niin, että esimerkiksi verkkoyhtiöllä ja maanomistajalla on erilainen näkemys siitä, että minne mikäkin sähköverkon komponentti tulisi sijoittaa. Maanomistajan näkökulmasta paras paikka muuntamokopille saattaa olla urakoitsijan näkökulmasta se kallein vaihtoehto toteuttaa.

Maastosuunnittelijalta vaadintaankin hyviä neuvottelutaitoja, jotta päästään kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun ja saadaan pidettyä rakentamisesta aiheutuvat haitat ja kustannukset mahdollisimman pieninä. Maastosuunnittelijan täytyy siis pystyä tekemään tarjolla olevien tietojen ja näkökulmien perusteella paras mahdollinen ratkaisu ja perustelemaan se eri osapuolille. Kun jo suunnitteluvaiheessa löydetään maanomistajan kanssa yhteinen sävel, näkyy se poikkeuksetta myös rakennusvaiheen sutjakkaammassa sujumisessa.

Maastosuunnittelussa määritetään paras paikka muuntamokopille.
Maastosuunnittelussa määritetään paras paikka muuntamokopille.

 

3. Maastosuunnitelman toteutettavuus

Kolmas osa-alue, joka kertoo maastosuunnittelun laadusta, on suunnitelman toteuttavuus. Rakennusvaiheessa säästetään paljon aikaa, vaivaa ja rahaa, jos maastosuunnittelu on alusta asti tehty toteutettavuutta silmällä pitäen. Maastosuunnittelijalle onkin eduksi kaikki kokemus maanrakennuksesta, jotta hän osaa tarkastella suunnitelmaa myös kaivinkoneen kuljettajan silmin. Ja vaikka suunnitelma olisi kuinka toimiva, voi silti homma mennä pieleen, jos suunnitelmasta ei ota selkoa muuta kuin suunnittelija itse – työselosteessa kannattaa siis välttää turhaa teknisyyttä ja sen sijaan esittää kartat ja suunnitelmat mahdollisimman ymmärrettävinä ja yksiselitteisinä.

Hyvä maastosuunnitelma on toteutettavissa ilman ongelmia.
Hyvä maastosuunnitelma on toteutettavissa ilman ongelmia.

 

Kuten Elenian Jukka Lehtonen totesi, maastosuunnittelu todellakin on taitolaji. Maastosuunnittelijan täytyy olla kuin kotonaan niin teknisten suunnitelmien äärellä, maanomistajan kahvipöydässä kuin kaivinkoneen hytissäkin. Tällaisia moniosaajia ei ainakaan toistaiseksi valmistu suoraan koulun penkiltä, vaan sellaiseksi tulemiseksi tarvitaan vuosien kokemus maastosuunnittelusta ja erilaisista kohteista.

Jos tarvitset laadukasta maastosuunnittelua, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin. Me tiedämme, mitä onnistuneen maastosuunnitelman tekemiseen tarvitaan.

The post Mistä on tehty laadukas maastosuunnittelu? appeared first on JTT Power Oy.

]]>
Joulunajan sähkönkulutus kuriin näillä 9 vinkillä https://www.jttpower.fi/blogi/joulunajan-sahkonkulutus-kuriin-nailla-9-vinkilla/ Mon, 11 Dec 2017 10:15:36 +0000 http://www.jttpower.fi/?p=641 Joulu on rauhoittumisen, rentoutumisen ja usein myös kotona olemisen aikaa. Nimenomaan kotitalouksien sähkönkulutukselle joulu tarkoittaakin selvää nousupiikkiä verrattuna tavalliseen talvipäivään. Joulu on siis mainio aika kiinnittää huomiota omaan sähkönkulutukseensa ja hankkia sitä kautta muutaman pehmeän – tai jopa kovan – lahjapaketin verran säästöä…

The post Joulunajan sähkönkulutus kuriin näillä 9 vinkillä appeared first on JTT Power Oy.

]]>
 

Joulu on rauhoittumisen, rentoutumisen ja usein myös kotona olemisen aikaa. Nimenomaan kotitalouksien sähkönkulutukselle joulu tarkoittaakin selvää nousupiikkiä verrattuna tavalliseen talvipäivään. Joulu on siis mainio aika kiinnittää huomiota omaan sähkönkulutukseensa ja hankkia sitä kautta muutaman pehmeän – tai jopa kovan – lahjapaketin verran säästöä…

 

Mihin sähköä kuluu kotitalouksissa?

Kotitalouksissa kuluu sähköä tyypillisesti lämmitykseen (etenkin sähkölämmitteisissä omakotitaloissa), käyttöveden lämmitykseen sekä valaistukseen, elektroniikkaan, kodinkoneisiin ja muuhun ns. taloussähköön.

Jouluna taloussähkön osuus voi kasvaa jonkin verran, kun kinkku paistuu useamman tunnin uunissa, saunassa käydään pitkän kaavan mukaan, televisio tuuttaa koko päivän jouluohjelmaa ja muukin elektroniikka sekä valaistus ovat kovalla käytöllä. Ei olekaan mikään ihme, että mekin saamme joulunaikaan käydä useammassakin kotitaloudessa vaihtamassa kärähtäneitä sulakkeita. Ja sen voimme kyllä kertoa kokemuksesta, että sähkömies ei ole jouluaattona se kaikista toivotuin ja odotetuin vieras – tämä kunnia menee eräälle punanuttuiselle partasuulle…

Vinkit sähkönkulutuksen hillitsemiseen

Sähkölaskuun voi vaikuttaa omilla toimillaan. Olemme keränneet tähän alle jokusen vinkin, joilla pääsee hyvin alkuun. Monesti suurin muutos täytyy kuitenkin tapahtua nimenomaan asenteissa: turhan moni on vain tottunut sen kummemmin miettimättä maksamaan sähkölaskunsa, maksoi se sitten mitä vain.

1. Älä ylilämmitä asuntoa

Etenkin sähkölämmitteisessä talossa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei lämmitystä pidetä liian kovalla teholla. Jo yhdenkin asteen tiputuksella saadaan vuoden mittaan huomattavia säästöä. Varsinkin joulunaikaan kannattaa hyödyntää muista lähteistä (mm. sauna, uuni, takka, elektroniikka ja ihmiset) tuleva lämpö ja suosiolla höllentää lämmitystä.

2. Älä lotraa lämpimällä vedellä

Vaikka sitä voi olla välillä hankala hahmottaa, lämpimän veden mukana lavuaariin virtaa myös energiaa. Etenkin jouluna lämminvesivaraaja kuluttaa paljon sähköä, joten lämpimän veden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

3. Sammuta tarpeettomat laitteet ja valaistus

Tämän pitäisi jo olla itsestäänselvää: laitteita ei kannata pitää päällä turhan päiten. Sama pätee myös valaistukseen. Laitteet ja valaistus kerryttävät sähkölaskusi loppusummaa koko ajan päällä ollessaan – melkein huomaamatta.

4. Pidä jääkaappi ja pakastin oikeassa lämpötilassa

Sopiva lämpötila jääkaapissa on +5 astetta ja pakastimessa −18 astetta. Liian kylmät laitteet kuluttavat energiaa tarpeettoman paljon. Joulunaikaan kannattaa myös hyödyntää viileää ulkoilmaa lämpimien ruokien jäähdytyksessä, jotta jääkaappi ei turhaan kuluta energiaa vaikkapa lanttulaatikon jämien viilentämiseen.

5. Pese täysiä koneellisia

Astianpesu- ja pyykinpesukoneen pesuvesi lämpiää sähköllä, joten useiden vajaiden koneellisten pesemisessä ei ole kovinkaan paljon mieltä sähkökulutuksen kannalta. Lisäksi kannattaa tutustua koneiden käyttöohjeisin ja hyödyntää täysipainoisesti niiden tarjoamat erilaiset pesuohjelmat.

6. Älä pidä latureita turhaan pistorasiassa

Pistorasiaan kytkettyjen latureiden muuntajat kuluttavat jatkuvasti sähköä. Senpä vuoksi laturi on syytä muistaa aina irrottaa pistokkeesta, kun laitteen lataus on valmis.

7. Hyödynnä uunin jälkilämpö

Uuni pysyy lämpimänä yllättävän pitkään vielä sen jälkeen, kun virta on väännetty pois päältä. Uunin voi siis hyvillä mielin sammuttaa hieman ennen ruoan kypsymisen määräaikaa. Etenkin jouluna, kun lämmitettävää ruokaa on mielin määrin, on uunin jälkilämmön hyödyntäminen järkevää.

8. Siirry energiatehokkaaseen valaistukseen

Energiatehokkailla lampuilla (led- ja energiansäästölamput) saavutetaan vuositasolla huomattavia säästöjä verrattuna perinteisiin halogeenilamppuihin. Etenkin led-lampuissa hankintahinta on hieman korkeampi, mutta pitkällä aikavälillä säästöt ovat kiistattomat.

9. Seuraa sähkönkulutustasi

Sähkönkulutusta on hankala muuttaa, jos ei ole perillä sen tämänhetkisestä tilasta. Sähkönkulutusta voi toki seurata sähkölaskulta, mutta moni sähköfirma tarjoaa nykyään omia sovelluksiaan sähkökulutuksen jatkuvaan seurantaan. Seurannan perusteella on helppo nähdä mihin juuri sinun kotonasi sähköä kuluu ja millaisia vaikutuksia esimerkiksi yllä esitetyillä vinkeillä on sähkönkulutukseen.

Sähkötöitä edessä?

Jätä yhteystietosi kätevästi verkkolomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

The post Joulunajan sähkönkulutus kuriin näillä 9 vinkillä appeared first on JTT Power Oy.

]]>
Millainen on hyvä sähkösuunnitelma – ja mitä hyötyä siitä on? https://www.jttpower.fi/blogi/millainen-hyva-sahkosuunnitelma-ja-mita-hyotya-siita/ Wed, 08 Nov 2017 06:46:04 +0000 http://www.jttpower.fi/?p=621 Sähkösuunnitelma on rakennussuunnitelman osasuunnitelma. Sähkösuunnitelmassa määritetään muun muassa paikat valopisteille, valokatkaisijoille ja sähköpistokkeille. Hyvin laadittu sähkösuunnitelma tekee asumisesta mukavaa ja rakennuksen käyttämisestä sujuvaa. Tässä blogiartikkelissa kerrotaan mistä hyvä sähkösuunnitelma koostuu.

The post Millainen on hyvä sähkösuunnitelma – ja mitä hyötyä siitä on? appeared first on JTT Power Oy.

]]>
 

Sähkösuunnitelma on rakennussuunnitelman osasuunnitelma. Sähkösuunnitelmassa määritetään muun muassa paikat valopisteille, valokatkaisijoille ja sähköpistokkeille. Hyvin laadittu sähkösuunnitelma tekee asumisesta mukavaa ja rakennuksen käyttämisestä sujuvaa. Tässä blogiartikkelissa kerromme, mistä hyvä sähkösuunnitelma koostuu.

 

Mitä sähkösuunnitelmaan sisältyy?

Sähköihin liittyvä suunnittelu on ajankohtaista viimeistään siinä vaiheessa, kun kiinteistön rakennuspiirustukset ovat valmiit. Sähkösuunnitelma on erilaisten dokumenttien (piirustukset ja muut asiakirjat) kokonaisuus. Suunnitelmaan sisältyvät muun muassa kaikki rakennusvalvonnan vaatimat dokumentit. Sähkösuunnitelmassa määritellään sähkö- ja valaistusjärjestelmien toteuttaminen.

Rakennusvalvonta vaatii nykyään, että sähkösuunnitelma laaditaan aina uudisrakennusta rakennettaessa. Rakennuksen sähkösuunnitelmien laatiminen kuuluu sähkösuunnittelijan tehtäviin. Ainoastaan ammattitaitoisen sähkösuunnittelijan avulla voidaan varmistua siitä, että suunnitelman mukaiset asennukset noudattavat kaikkia sähköalan määräyksiä ja että lopputulos vastaa asiakkaan tarpeita ja toiveita.

Miten sähkösuunnitelma laaditaan?

Ideaalitilanteessa sähkösuunnitelma tehdään yhteistyössä kiinteistön käyttäjien kanssa. Esimerkiksi omakotitalon kohdalla suunnittelija kartoittaa asukkaiden tarpeet, joiden perusteella valopisteiden ja sähköpistokkeiden lukumäärät ja sijainnit voidaan määritellä parhaiten käyttöä vastaavaksi. Sama pätee tietenkin myös yritysten toimitiloihin.

Sähkösuunnittelua tehtäessä olisi siis hyvä olla jonkinlainen käsitys myös sisustussuunnitelmasta, jotta esimerkiksi asunnon viihdekeskuksen paikalle pystytään varaamaan tarvittava määrä pistokkeita. Lisäksi kannattaa huomioida, että pelkkä sähkösuunnitelma sisältää kuitenkin vain yksinkertaisen valaistussuunnittelun, kattavampi valaistussuunnittelu tehdään erikseen. Lue blogiartikkelimme valaistussuunnittelusta täältä.

Tarvekartoituksen lisäksi sähkösuunnittelija perehtyy rakennuspiirustuksiin ja varmistaa, että sähköön liittyvät suunnitelmat ovat toteutettavissa rakennusvaiheessa. Oleellista on kuitenkin nimenomaan yhteistyö kiinteistön käyttäjien kanssa. Vain yhteistyön avulla sähkösuunnitelma voidaan saada vastaamaan mahdollisimman hyvin todellista käyttöä.

Mitä hyötyä sähkösuunnitelmasta on?

Kun sähköpistokkeiden paikat ja liitännät isommille sähkölaitteille on tehty harkiten ja tilan käyttäjien nykyiset ja tulevat tarpeet huomioiden, on asuminen, eläminen ja työskentely huomattavasti vaivattomampaa. Silloin ei tarvitse jatkuvasti voivotella pistokkeiden vähyyttä tai huonoa sijoittelua, vaan sähkölaitteille löytyy oma pistoke kuin itsestään. Voit siis jättää hyvästit epäkäytännöllisille, ankean näköisille ja sähköturvallisuuden kannalta kyseenalaisille jatkojohtoratkaisuille.

Kun sähkösuunnitelma on ammattilaisen tekemä, on sen toteuttaminen rakennusvaiheessa paljon helpompaa. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennusvaiheessa ei tule vastaan ylimääräisiä muutostöitä, materiaalihankintoja tai huonosta suunnittelusta johtuvia asennusvirheitä. Sähkösuunnitelmasta on myös hyötyä sähköurakan kilpailuttamisessa, sillä sen avulla tarjouksista tulee paljon vertailukelpoisempia.

Jos mahdollista, sähkösuunnitelma ja sähköasennus kannattaa antaa yhden ja saman toimijan huolehdittavaksi. Tällöin projektin läpivieminen sujuu ilman kommunikaatiokatkoksia ja samalla saavutetaan rahallisia säästöjä.

Toimiva sähkösuunnitelma JTT Powerilta

Toteutamme sähkö-, valaistus- ja turvallisuussuunnitelman tarpeidesi mukaan, sijaitsipa kohteesi missä päin Suomea vain. Sähköalan kokeneina ammattilaisina pidämme aina huolen, että kaikki sähköön liittyvät määräykset tulevat täytetyiksi. Jos tilaat meiltä suunnitelman lisäksi asennuksen, annamme suunnitelmasta alennuksen.

» Jätä tarjouspyyntö

The post Millainen on hyvä sähkösuunnitelma – ja mitä hyötyä siitä on? appeared first on JTT Power Oy.

]]>
Valaistussuunnittelulla näyttävyyttä ja energiatehokkuutta https://www.jttpower.fi/blogi/valaistussuunnittelulla-nayttavyytta-ja-energiatehokkuutta/ Mon, 02 Oct 2017 10:18:13 +0000 http://www.jttpower.fi/?p=609 Valaistussuunnittelun avulla pystytään kiinnittämään erityistä huomiota kiinteistön energiankulutukseen, sähköturvallisuuteen, asumismukavuuteen ja tietenkin myös ulkoasuun. Valaistussuunnitelma kannattaa aina laatia sähkösuunnitelman yhteydessä jo kiinteistön rakennusvaiheessa, mutta valaistussuunnittelun etuja pystytään hyödyntämään myös saneerauskohteissa.

The post Valaistussuunnittelulla näyttävyyttä ja energiatehokkuutta appeared first on JTT Power Oy.

]]>
 

Valaistussuunnittelun avulla pystytään kiinnittämään erityistä huomiota kiinteistön energiankulutukseen, sähköturvallisuuteen, asumismukavuuteen ja tietenkin myös ulkoasuun. Valaistussuunnitelma kannattaa aina laatia sähkösuunnitelman yhteydessä jo kiinteistön rakennusvaiheessa, mutta valaistussuunnittelun etuja pystytään hyödyntämään myös saneerauskohteissa.

 

Valaistussuunnitelma on sähkösuunnittelun tärkein osa

Valaistussuunnittelun tarkoituksena on varmistaa, että kiinteistön valaistus toimii kaikin puolin halutulla tavalla. Valaistussuunnitelma laaditaan yleensä sähkösuunnittelun yhteydessä. Etenkin uuden rakennuksen kohdalla valaistussuunnitelman voisi jopa sanoa olevan sähkösuunnitelman tärkein osa. Onnistuneen valaistussuunnitelman voi tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Saneerauskohteiden kohdalla valaistussuunnittelu tarkoittaa lähinnä valaistuspisteiden uudelleen sijoittelua ja polttimoiden vaihtoa energiatehokkaampiin malleihin, mikä vain korostaa onnistuneen valaistussuunnittelun tärkeyttä jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Rakennusvaiheessa tehty valaistussuunnitelma tulee aina jälkikäteen tehtyä suunnitelmaa halvemmaksi – ja lisäksi ajoissa suunnittelemalla valaistus saadaan varmasti vastaamaan kiinteistön käyttäjien tarpeita.

Valaistusuunnitelman hyödyt ovat kuitenkin sen verrat vahvat, että se kannattaa ehdottomasti toteuttaa myös saneerauskohteissa. Remonttisuunnittelussakin huomioidaan tilojen nykyiset ja tulevat erityispiirteet sekä käyttäjien erityisvaateet, samalla nykytekniikka huomioiden. Näin pystytään tekemään kestäviä ja ympäristöä säästäviä ratkaisuja eli hyödyntämään ns. elinkaariajattelua.

Valaistussuunnittelun tekeminen kannattaa

Ilman kunnollista valaistussuunnittelua rakennetuissa kiinteistöissä tulee päivittäin vastaan erilaisia enemmän tai vähemmän ärsyttäviä piirteitä: valaistus ei riitä, valot palavat turhaan ja kuluttavat siten energiaa, valoa on väärissä paikoissa tai jokin sisätilan hieno rakenneratkaisu jää ikävästi varjoon. Ilman valaistussuunnitelmaa makuuhuoneen katossa on todennäköisesti vain yksi paikka kattolampulle, mutta suunnitteluun hieman panostamalla voidaan esimerkiksi vaatekaappien edustalle asentaa omat kohdistinvalot.

Valaistussuunnittelussa huomioidaan tarkasti erilaisten tilojen, huoneiden ja käyttäjien valolle asettamat haasteet ja vaatimukset. Siksi asiakkaiden ja käyttäjien kuuleminen suunnittelua tehtäessä on olennaisen tärkeää. Sähköalan ammattilaisen huolella laatima valaistussuunnitelma parantaa kiinteistön energiatehokkuutta, turvallisuutta, asumismukavuutta, ulkoasua ja lisäksi käyttöönottoa erikseen annettavan käyttöperehdytyksen avulla.

Energiatehokkuus
Viime vuosina yleistyneet energiatehokkaat lamput ovat pienentäneet huomattavasti kotitalouksen valaistuskustannuksia. Siitä huolimatta valaistuksen sähkökulutusta on melko helppoa optimoida ja säästää selvää rahaa. Valaistussuunnittelulla valaistus optimoidaan esimerkiksi automaattisilla ohjausmekanismeilla vastaamaan käyttöä ja tulevaisuuden tuomia mahdollisuuksia ns. elinkaariajattelulla, joten valaistukseen ei uppoa yhtään ylimääräisiä kuluja.

Turvallisuus
Sähköalan ammattilaisen laatimassa valaistussuunnitelmassa otetaan huomioon sähköturvallisuus ja siihen liittyvät määräykset. Valaistussuunnitelmassa otetaan huomioon myös asiakkaiden ja käyttäjien esittämät ja tarvitsemat erityispiirteet ja vaateet sekä tilojen luonne. Näin valaistus on turvallinen asentaa ja käyttäjäystävällinen.

Asumismukavuus
Valaistuksella on merkittävä vaikutus asumismukavuuteen (ja työpaikalla työtehokkuuteen). Valaistussuunnittelun yhteydessä mietitäänkin tarkoin, millaista valoa missäkin tilassa tarvitaan, jotta valaistus vastaa parhaalla mahdollisella tavalla asukkaiden tarpeita. Suunnitelmien mukaan toteutetun valaistuksen ansiosta saatavilla on aina oikeanlaista valoa oikea määrä.

Ulkoasu
Valaistussuunnittelun avulla kiinteistö saadaan näyttämään juuri halutunlaiselta. Suunnitelman avulla pidetään huoli mm. siitä, että valotehot riittävät nostamaan halutut yksityiskohdat esille oikealla tavalla. Ero yksittäisen katossa roikkuvan lampun ja valaistussuunnittelun mukaisesti toteutetun valaistusjärjestelmän välillä on kuin yöllä ja päivällä. Ulkovalaistuksessa valokeilat, valon väri ja itse valaisimen ulkonäkö ovat tärkeässä roolissa.

Mitä kaikkea valaistussuunnitteluun sisältyy?

Valaistussuunnittelun yhteydessä katsotaan yhdessä asiakkaiden eli tulevien asukkaiden tai tilan käyttäjien kanssa, miten valaistus tulisi asentaa kiinteistöön. Yhteisistunnossa käydään läpi valon tarpeet ja kartoitetaan talossa asuvien toiveet.

Yhteistyö asukkaiden ja käyttäjien kanssa on ensiarvoisen tärkeää, sillä he tietävät miten päin vaikkapa sohva asettuu olohuoneeseen, missä kohtaa työpöytä tulee olemaan ja miten pihamaa tulisi valaista. Näin valaistus vastaa parhaiten kiinteistön käyttäjien tarpeita ja toiveita.

Toimiva valaistussuunnitelma JTT Powerilta

Toteutamme toimivan valaistussuunnitelman tarpeidesi mukaan, sijaitsipa kohteesi missä päin Suomea vain. Sähköalan kokeneina ammattilaisina pidämme aina huolen, että kaikki sähköön liittyvät määräykset tulevat täytetyiksi.

» Jätä tarjouspyyntö kätevästi verkkolomakkeella

The post Valaistussuunnittelulla näyttävyyttä ja energiatehokkuutta appeared first on JTT Power Oy.

]]>