Mitä kannattaa huomioida sähköurakoitsijaa valittaessa?

 

Parhaimmillaan yhteistyö sähköurakoitsijan kanssa sujuu kuin tanssi. Hyvän kumppanin kanssa aikataulut pitävät, työn jälki on priimaa ja yhteydenpitokin luistaa. Valitettavasti toisenlaisiakin tapauksia on olemassa. Tässä blogiartikkelissa kerromme muutaman vinkin näiden karikoiden välttämiseen.

 

Sähköurakoitsijoiden välillä on eroja

Lain mukaan sähkötöiden tekeminen edellyttää sähköurakointioikeuksia. Pelkät sähköurakointioikeudet eivät kuitenkaan ole tae onnistuneesta projektista.

Sähköurakoitsijoiden välillä voi merkittäviäkin eroja, minkä vuoksi urakoitsijan valintaan kannattaakin panostaa. Sähköurakoitsijaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti urakoitsijan luotettavuuteen, projektin kokonaishintaan, työn suunnitteluun ja tarjouksen kattavuuteen.

1. Sähköurakoitsijan pitää olla luotettava

Kuten niin monessa muussakin asiassa, luottamus on sähkötöissä erittäin tärkeää. Asiakkaan pitää pystyä luottamaan työn laatuun, mutta myös siihen, että yritys toimii yleisten pelisääntöjen mukaan. Luotettavan kumppanin kanssa vältytään ylimääräiseltä hämmingiltä ja viivästyksiltä.

Sähköurakoitsijan luotettavuutta kartoitettaessa kannattaa ihan ensimmäisenä tarkistaa, että yrityksen nimi löytyy Tukesin rekisteröityjen toiminnanharjoittajien listasta ja että sillä on oikeus tehdä sähköasennustöitä ja sähkölaitekorjauksia.

Lisäksi sähköurakoitsijan luotettavuudesta kertoo se, että kaikki tilaajavastuun mukaiset dokumentit ovat kunnossa. Se, että sähköurakoitsijan verkkosivuilta löytyy vihreä Luotettava Kumppani -logo, on yksi tapa varmistaa, että tilaajavastuu on kunnossa. Verkkosivuilla surffaillessa on hyvä samalla myös tutustua sähköurakoitsijan toteuttamiin töihin ja referensseihin.

2. Kokonaishinta on tuntihintaa tärkeämpi

Monesti työn tilaaja kysyy sähköurakoitsijalta ihan ensimmäisenä tuntihintaa. Tämä on kuitenkin tietyllä tapaa väärä tapa lähestyä koko asiaa, sillä tuntihinta ei todellakaan kerro koko totuutta kustannuksista. Tuntihinnan sijaan kannattaisikin pyrkiä hahmottamaan urakan kokonaishintaa, joka koostuu huolellisesta suunnittelusta, laadukkaasta asennustyöstä ja oikeista laite- sekä tuotevalinnoista.

Jos homma tehdään kerralla kunnolla niin, että tilan käyttäjien toiveet ja tarpeet on huomioitu, kestää tehty työ aikaa paljon paremmin ja rahaa ei jatkossa uppoa kalliisiin muutostöihin. Sen sijaan hutiloiden tehty pika-asennus saattaa tulla loppujen lopuksi maksamaan moninkertaisesti luvattuun verrattuna. Käytännössä siis hinnan osalta tulisi miettiä pelkkien asennuskustannusten sijaan myös käyttökustannuksia ja pidemmän aikavälin kustannuksia.

3. Hyvä suunnittelu kertoo laadusta

Sähköurakoitsijaa valittaessa kannattaa pyrkiä selvittämään, että millainen on urakoitsijan suunnitteluprosessi ja miten sitä on avattu tarjouksessa.

Kuten edellä jo totesimme, hyvän suunnittelun avulla toteutus vastaa parhaalla tavalla loppukäyttäjän tarpeita ja raskaille muutostöille ei jatkossa ole tarvetta. Jos tarjouksessa on esitetty vain yksi könttähinta koko projektille ilman erittelyjä mm. suunnittelun osuudesta, voi käydä niin, että suunnittelu ja sitä kautta käytettävyys kärsivät huomattavasti. Jos sen sijaan suunnittelulle on varattu oma osansa työstä, on edellytykset onnistuneelle projektille huomattavasti paremmat.

4. Tarjouksesta pitää selvitä tehtävät työt

Monestihan päätös sähköurakoitsijasta tehdään viime kädessä tarjousten perusteella. Työn tilaajan on kuitenkin syytä panostaa sen verran tarjouspyyntöihin, että sähköurakoitsijoilta saatavat tarjoukset ovat mahdollisimman vertailukelpoisia.

Tarjouspyynnössä kannattaa pyytää urakoitsijaa erittelemään kustannukset esimerkiksi suunnittelun, asennustyön ja käytettävien sähkötuotteiden osalta. Kokonaan uutta rakennettaessa kannattaa aina teettää sähkösuunnitelma, sillä sen pohjalta tehdyt tarjoukset ovat varmasti vertailukelpoisia. Ja vaikka se nyt jokseenkin itsestäänselvä asia onkin, kannattaa tarjous tietenkin aina pyytää kirjallisena.

Yhteenveto

Sähköurakoitsijoiden välillä on siis olemassa eroja ja jos haluaa juuri sen oman projektinsa onnistuvan parhaalla mahdollisella tavalla, kannattaa huomioida yllä esitetyt kohdat urakoitsijaa valittaessa. Huolellinen valintaprosessi maksaa kyllä itsensä takaisin siinä, että vältytään ylimääräisiltä muutostöiltä ja projekti sujuu vaivattomasti.

Sähkötöitä edessä?
Tarvitsetko tarjouksen tuleville sähkötöillesi? Jätä yhteystietosi kätevästi verkkolomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!