Millainen on hyvä sähkösuunnitelma – ja mitä hyötyä siitä on?

 

Sähkösuunnitelma on rakennussuunnitelman osasuunnitelma. Sähkösuunnitelmassa määritetään muun muassa paikat valopisteille, valokatkaisijoille ja sähköpistokkeille. Hyvin laadittu sähkösuunnitelma tekee asumisesta mukavaa ja rakennuksen käyttämisestä sujuvaa. Tässä blogiartikkelissa kerromme, mistä hyvä sähkösuunnitelma koostuu.

 

Mitä sähkösuunnitelmaan sisältyy?

Sähköihin liittyvä suunnittelu on ajankohtaista viimeistään siinä vaiheessa, kun kiinteistön rakennuspiirustukset ovat valmiit. Sähkösuunnitelma on erilaisten dokumenttien (piirustukset ja muut asiakirjat) kokonaisuus. Suunnitelmaan sisältyvät muun muassa kaikki rakennusvalvonnan vaatimat dokumentit. Sähkösuunnitelmassa määritellään sähkö- ja valaistusjärjestelmien toteuttaminen.

Rakennusvalvonta vaatii nykyään, että sähkösuunnitelma laaditaan aina uudisrakennusta rakennettaessa. Rakennuksen sähkösuunnitelmien laatiminen kuuluu sähkösuunnittelijan tehtäviin. Ainoastaan ammattitaitoisen sähkösuunnittelijan avulla voidaan varmistua siitä, että suunnitelman mukaiset asennukset noudattavat kaikkia sähköalan määräyksiä ja että lopputulos vastaa asiakkaan tarpeita ja toiveita.

Miten sähkösuunnitelma laaditaan?

Ideaalitilanteessa sähkösuunnitelma tehdään yhteistyössä kiinteistön käyttäjien kanssa. Esimerkiksi omakotitalon kohdalla suunnittelija kartoittaa asukkaiden tarpeet, joiden perusteella valopisteiden ja sähköpistokkeiden lukumäärät ja sijainnit voidaan määritellä parhaiten käyttöä vastaavaksi. Sama pätee tietenkin myös yritysten toimitiloihin.

Sähkösuunnittelua tehtäessä olisi siis hyvä olla jonkinlainen käsitys myös sisustussuunnitelmasta, jotta esimerkiksi asunnon viihdekeskuksen paikalle pystytään varaamaan tarvittava määrä pistokkeita. Lisäksi kannattaa huomioida, että pelkkä sähkösuunnitelma sisältää kuitenkin vain yksinkertaisen valaistussuunnittelun, kattavampi valaistussuunnittelu tehdään erikseen. Lue blogiartikkelimme valaistussuunnittelusta täältä.

Tarvekartoituksen lisäksi sähkösuunnittelija perehtyy rakennuspiirustuksiin ja varmistaa, että sähköön liittyvät suunnitelmat ovat toteutettavissa rakennusvaiheessa. Oleellista on kuitenkin nimenomaan yhteistyö kiinteistön käyttäjien kanssa. Vain yhteistyön avulla sähkösuunnitelma voidaan saada vastaamaan mahdollisimman hyvin todellista käyttöä.

Mitä hyötyä sähkösuunnitelmasta on?

Kun sähköpistokkeiden paikat ja liitännät isommille sähkölaitteille on tehty harkiten ja tilan käyttäjien nykyiset ja tulevat tarpeet huomioiden, on asuminen, eläminen ja työskentely huomattavasti vaivattomampaa. Silloin ei tarvitse jatkuvasti voivotella pistokkeiden vähyyttä tai huonoa sijoittelua, vaan sähkölaitteille löytyy oma pistoke kuin itsestään. Voit siis jättää hyvästit epäkäytännöllisille, ankean näköisille ja sähköturvallisuuden kannalta kyseenalaisille jatkojohtoratkaisuille.

Kun sähkösuunnitelma on ammattilaisen tekemä, on sen toteuttaminen rakennusvaiheessa paljon helpompaa. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennusvaiheessa ei tule vastaan ylimääräisiä muutostöitä, materiaalihankintoja tai huonosta suunnittelusta johtuvia asennusvirheitä. Sähkösuunnitelmasta on myös hyötyä sähköurakan kilpailuttamisessa, sillä sen avulla tarjouksista tulee paljon vertailukelpoisempia.

Jos mahdollista, sähkösuunnitelma ja sähköasennus kannattaa antaa yhden ja saman toimijan huolehdittavaksi. Tällöin projektin läpivieminen sujuu ilman kommunikaatiokatkoksia ja samalla saavutetaan rahallisia säästöjä.

Toimiva sähkösuunnitelma JTT Powerilta

Toteutamme sähkö-, valaistus- ja turvallisuussuunnitelman tarpeidesi mukaan, sijaitsipa kohteesi missä päin Suomea vain. Sähköalan kokeneina ammattilaisina pidämme aina huolen, että kaikki sähköön liittyvät määräykset tulevat täytetyiksi. Jos tilaat meiltä suunnitelman lisäksi asennuksen, annamme suunnitelmasta alennuksen.

» Jätä tarjouspyyntö